Turistička mjesta – Istočno Sarajevo i Banjaluka

159

Istočno Sarajevo i Banjaluka su rješenjem Ministarstva trgovine i turizma dobili status turističkog mjesta.

Proglašavanje nekog mjesta kao turistikog mjesta, u skladu sa Zakonom o turizmu vrši se nakon analize broja dolazaka turista te noćenja i boravka na tom području u prethodnoj godini. Takođe se uzima u obzir i stepen izgrađenosti turističke infrastrukture.

Rješenja kojim su Istočno Sarajevo i Banjaluka dobili status turističkog mjesta u Republici Srpskoj donesena su na period od pet godina, nakon koga podliježu reviziji.

Sudeći po dosadašnjem razvoju događaja i infrastrukture u poslednjih nekoliko godina na Jahorini, očekivati je da će ova revizija biti suvišna. Sama ulaganja na Jahorni, te smještajni kapaciteti koji se iz dana u dan povećavaju, pomoći će cjelokupnom Istočnom Sarajevu da taj status održi i da se nakon revizije ovo mjesto proglasi ponovo turističkim mjestom.

Bitno je podsjetiti da zimska turistička sezona počinje 1. decembra Cecinim koncertom.  Potražnja za kartama je velika što govori da će veliki broj turista osim zbog skijanja u narednom periodu na Jahorinu doći i zbog dobrog provoda. Osim vještačkog osnježavanja, pripremljenih staza, koncerta i događaja koji su pripremljeni za zimsku sezonu, velike su pripreme i za ponude u ljetnom turizmu. Tako će nesumljivo u narednom period Istočno Sarajevo biti nezaobilazno turističko mjesto mnogobrojnih evropskih agencija.