Izletište – Ploče – Podgrab

924

U Podgrabu, petnaestak kilometara udaljenom od Pala, na lijevoj obali rijeke Prače, smjestio se zanimljiv sportsko – rekreativni kompleks koji u svojoj ponudi sadrži terene za mali fudbal, odbojku na pijesku, badminton, basket, paintball i kupalište. Zanimljivo mjesto za piknik, uz dobar roštilj i sve što je potrebno za dobru zabavu i odmor u prirodi.

Rijeka pra;a je pritoka rijeke Drine, a izvire u predjelima planine Jahorine. Rijeka Prača je planinska rijeka. Ipak u području Podgraba ona ima nešto sporiji tok i lijepe obale sa nekoliko prirodnih kupališta. U ljetnim danima osim vode u kojoj se posjetioci mogu rashladiti, za rekreativce, izletnike i turiste boravak čini ugodnim i bujna listopadna šuma.

Rijeka Prača je čista rijeka bogata ribom. Duž njenog toka je napravljeno više izletišta koji zajedno čiune jedan kompleks koji se proteže duž Vrhprače i Podgraba. Pejzaži oko rijeke su neopisi, pa mnogi fotografi dolaze da zabilježe smjenu godišnjih doba. Tako na primjer dok je na Jahorini još uveliko snijeg, duž rijeke Prače behara drveće. Tako i u jesen. Lišće svih boja u prvom planu dok se u pozadini nazire snijeg koji je već pokrio Jahorinu.