Izletište – Vrelo Miljacke – Pale

1052

Vrelo Paljanske Miljacke je mjesto na kojem se možete osvježiti, odmoriti i ,,napuniti baterije,,. Izvor rijeke je bogat pitkom vodom, a okruženje idealno za dobar izlet, odnosno roštilj, ražanj, sport i rekreaciju. Pogled na paljansku kotlinu neće vas ostaviti ravnodušnim, a ako volite pastrmku, u nepoosrednoj blizini su tri ribnjaka sa izuzetno kvalitetnim primjercima pomenunte vrste ribe.

Osim ribnjaka na pomenutoj lokaciji su i restorani u kojima može da se naruči hrana spravljena od namirnica koje uzgajaju vlasnici uslužnih objekata.

Sam izvor ili vrelo planinske rijeke Miljacke je jedinstven. Korito obloženo sedrom i mahorinom vijekovnim uticajem vode izvajano je u najljepše oblike. Slapovi i vodopadi mogu da se fotografišu, ali ne i da se osjete u ljetnim vrelim danima. Svješina zraka i hladovina četinarske šume su osobine koje privlače vleiki broj ljubitelja boravka u prirodi, tokom ljetnih vrućina.

Rijeka Miljacka izvire na Palama, a svojim donjim tokom prolazi kroz Sarajevo i ulijeva se u rijeku Bosnu. Njena veća desna pritoka je rijeka Mokranjska Miljacka. Pećina na Mokranjskoj Miljackoj je čudo prirode iz koje izvire ova istoimena rijeka.

Iznad izvora rijeke Miljacke nalaze se ostaci utvrđenja iz XIV vijeka, – Gradina. Gradina je bila u vlasništvu vlastele Pavlovića u tom vremenu. U blizini se nalazi i objekat u kome je smješten muzej kinoteke Republike Srpske. Ostaci vila iz prošlosti svjedoče o vremenima bogatih ljudi koji su živjeli na ovim prostorima. Ostaci stare uskotračne pruge svjedoče o prošlim vremenima i eksploataciji ovih prostora od strane okupacionh sila u proslim vijekovima.