Jahorina – topovi za snijeg

165

Prekljuöe je na planini Jahorni pušten u pogon sistem za vještačko osnježavanje. Taj sistem bi trebao da proizvodnjom vještačkog snijega, skijašima obezbijedi skijanje u trajanju od 120 dana. Tako bi ove godine, za razliku od dosadašnjih, imali najduži raspoloživi period za skijanje.

Osim sistema za vještačko osnježavanje, na ovoj planini se tokom cijele godine radilo i na uređenju skijaških staza, tako da je potrebno vrlo malo snijega za pravljenje kvalitetnih staza.

Staze su urađene po FIS standardima., široke 40 metara i obezbijeđene sa dranažnim kanalima koji obezbjeđuju kvalitetne trase.

Staze i snijeg su osnovni razlog dolaska turista, pa samim tim to je i osnova na koju se oslanjaju svi ostali kako na ovoj planini, tako i na širem području opštine Pale. Veliki priliv posjetioca na planinu Jahorinu će itekako uticati na zaradu i ekonomske pokazatelje u narednom periodu. Vlasnici smještajnih kapaciteta, ugostiteljski objekti, ski rentali, ski škole, uslužne djelatnosti, prodavnice na Jahorini i u Palama, će osjetiti značajan pomak koji je nastao pod direktnim uticajem uređenja i osnježavanja staza.

Turisti koji budu boravili u ovom periodu na Jahorini i Palama upoznaće i druge turističke vrijednosti koje nudi ova regija. U prvom redu tu su gastronomska ponuda, kao i istorijske i prirodne znamenitosti. Međutim, tokom ljetnog turizma se veliki akcenat stavlja na sportsko rekreativni, zdravstveni, kongresni i seoski turizam. Upoznavajući se sa ovom ponudom, veliki broj turista koji su posjetili Jahorinu, imat će želju da dođu i tokom ljeta i osim ove planine posjete i ostale planine u okruženju: Romaniju, Trebević, Ravnu planinu itd.

Jedno je sigurno, bilo ljeto ili zima na ovome području žive domaćini koji željno dočekuju svoje goste, a ispraćaju ih sa „doviđenja“, jer i domaćini i gosti znaju da će se vidjeti ponovo, te ili iduće godine.