Ravna planina – Pale – ljetni turizam

2844

Pobjeći od civilizacije? Dio Jahorine, koji se naziva Ravna planina zaista je mjesto gdje to možete ostvariti. Nepregledna prostranstva nedirnutih šuma i livada, pluća puna čistog vazduha, a sve to samo nekoliko kilometara od urbanih dijelova Jahorine, Pala, Sarajeva…

Sprotsko rekreativni kompleks Ravna planina zamišljen je kao mjesto gdje bi ravnopravno bila zastupljena i zimska i ljetna turistička ponuda (ljetni i zimski turizam). Pale trenutno, zahvaljujući ljudima koji su izgradili ovaj kompleks, imaju jedine u Bosni i Hercegovini ,,gondolu,,. Kompleks Ravna planina na istimenoj geografskoj lokaciji ima sagrađeno više objekata višestruke namjene.

Restorani, ski rentali, skijaške staze za odrasle i djecu, rasvjeta za noćno skijanje, topovi za pravljenje umjetnog snijega, jezera sa zalihama vode, veliki besplatan parking, godnola i drugi vidovi vertikalnog transporata su namijenjeni prvenstveno za zimski turizam. Bitno je napomenuti da je skijaška staza u sklopu kompleksa Ravna planina ispunila sve bitne tehničke uslove koji su potrebni da bi se održavala FIS takmičenja.

Menadžment je sve ove objekte prilagodio i za ljetni turizam na Palama. Osim restorana i objekata gdje se iznajmljuju ljetni rekviziti, napravljene su i šetačke i biciklističke staze, zipline, vožnja gondolom itd. Gondola transportuje posjetioce do platoa Ravne planine, gdje u uključeni drugi sadržaji. Nordijsko šetanje, brdski biciklizam, izleti (piknik), jezera, ugostiteljski objekti sa raznovrsnom gastro ponudom. Bitno je napomenuti da se tokom cijele godine sprema hrana od domaćih proizvoda. Ljeti je gastro ponuda bogatija u smislu spravljanja obroka i prilagođavanja za različite starosne strukture kao i za različite režime ishrane.

Osoblje specijalizovano za određene obalsti (nutricionisti, treneri itd) u prilici su da vam ponude smjernice i savjete, kako koristeći resurse kompleksa Ravna planina doći do manje kilaže, osloboditi se stresa, postići bolju kondiciju ili duhovno blagostanje. Kompleks Ravna planina je obezbijedio i resurse za zabavu kako odraslih tako i djece. Ovo je nezaobilazna turistička atrakcija svih posjetilaca koji dolaze a Pale.

KAKO DOĆI?